Go to content Go to menu
 


Mikä on sähkötupakan tilanne juuri nyt?

Alkujuuret:

Sähkötupakka on lähtöisin Kiinasta jossa se kehitettiin vuonna 2004. Sähkötupakka on sähköinen laite, joka muistuttaa ulkonäöltään tavallista savuketta. Sähkötupakka koostuvat akusta sekä nestepatruunasta. Nestepatruuna sisältää aromisoitua nestettä joka höyrystyy sähkötupakkaa sisäänhengittäessä höyrystäjän avulla. Sisäänhengityksessä vapautuu höyryä, joka mieltää tupakan savua. Sähkötupakkaa ei saa suomessa myydä nikotiinilla, toisaalta nikotiinipatruunoita voi tilata ulkomailta. Sähkötupakkaa ei saa markkinoida Suomessa, sillä se on tupakkalain vastaista.

Sähkötupakkaa mainostetaan tuoden esille tämän edut tupakoitsijalle. Sähkötupakka mainostetaan muun muassa seuraavilla argumenteilla; se on edullisempi kuin normaali savuke, sitä saa polttaa jopa missä vain, se ei värjää hampaita , se ei tuota pahanhajuista hengitystä, ei syöpäriskiä , ei tupakkayskää, ei pahahajuisia vaatteita sekä hiuksia. Se ei tämän lisäksi altista toisia passiiviselle tupakoinnille .

WHO tahtoo emuloi jotta sähkötupakan vaikutuksista sekä turvallisuuddesta ei oo tehty tieteellistä tutkimusta. Sähkötupakkaa ei tämän lisäksi voida pitää luotettavana apukeinona tupakoitsemisen lopettamisessa, sillä tästäkään ei ole tehty tieteellsitä tutkimusta. Euroopan polttamista vähentävä verkosto (European Network on Smoking and tobacco Prevention ) on totaalisen samalla kannalla WHO:n linjauksen kanssa.

Myös jenkeissä on varoitettu sähkötupakasta. USA:n lääkeviranomainen FDA muistuttaa että sähkötupakka pitää sisällään myös syöpää aiheuttavia nitrosamiineja ja dietyleeniglykolia mitä käytetään jäänestoaineessa.

Nuorten ihmisten alttius mainonnalle huolestuttaa. Sähkötupakka mainonta sallii nuorille vääriä mielikuvia sähkötupakasta. Sähkökessun kokeiluun kannustetaan sekä tehdään siitä sosiaalisesti hyväksyttävä tuote.

Suomen tilanne:


Suomessa sähkökessun myynti nikotiinipatruunalla kiellettiin vuonna 2008. Tätä aikaisemmin sähkötupakkaa ei koskeneet lait sekä sitä sai kaupata 100% vapaasti. Fimea hyväksyy kaikki luvat lääkeaineiden (kuten nikotiini) myyntiin sekä ei ole toistaiseksi myöntänyt lupaa nikottinin myyntiin.

Vaikka sähkökessun myyminen nikotiiniversiona kiellettiin sai sähkötupakkaa siitä huolimatta myydä nikotiinittomana versiona. Sähkötupakka nettikauppoja perustettiin Suomeen muutamia. Vuonna 2010 tulli sai saalikseen sähkötupakkalähetyksiä, jotka sisälsivät nikotiinia. siitä sai alkunsa Suomen ensimmäinen sähkötupakkaoikeudenkäynti. Sähkötupakkaoikeudenkäynti päättyi syytetyn hyväksi, mikä seurauksena nikotiinia sisältävää sähkötupakkaa on saanut tilata Suomeen ETA-alueelta omaan käyttämiseen vähäisiä määriä.
e-cig1-300x225.jpg